Over Scheepswerf Slob
Trackrecord
Scheepswerf Slob bouwt al 75 jaar lang complete schepen en casco’s voor superjachten. Scheepswerf Slob heeft een trackrecord van meer dan 65 casco’s voor superjachten variërend tussen de 40 en 120 meter lengte. Scheepswerf Slob is direct betrokken bij de verkoop van Feadship superjachten en neemt verantwoordelijkheid van het ontwerp tot en met de oplevering van de superjachten.
Onze geschiedenis
Oprichting van Lasbedrijf J.C. Slob in Sliedrecht
Van coasters naar casco’s voor luxe jachten.
Jan Cornelis Slob werkte in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog als lasser op een drijvende smederij. Door hard en veel te werken kon hij geld sparen om op een goede dag voor zichzelf te beginnen. In april 1947 trok hij de stoute schoenen aan en kocht een kleine kruiser van de Nederlandse marine waarmee hij langs wrakken voer om laswerk te doen. Later dat jaar huurde hij van de gemeente Sliedrecht een stuk grond waarop hij een keet neerzette en met zijn bedrijf begon: Elektrisch Las- en Scheepsbouwbedrijf J.C. Slob.
In 1954 begon Jan Slob in een grote bedrijfsruimte aan de Industrieweg in Sliedrecht met het bouwen van schepen. Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse bedrijven wisten de werf te vinden. (Jan Slob sprak geen woord Engels, maar toch bouwde hij in 1957 een bakkenzuiger voor een Engels baggerbedrijf.)
In 1959 kocht Slob in Papendrecht een stuk grond voor een tweede vestiging. Hij legde een lasvloer aan met een verrijdbare overkapping om droog te kunnen werken. De werf van Slob was daarmee de eerste in Nederland die schepen volledig overdekt kon bouwen.

Aankoop van een terrein aan de Ketelhaven in Papendrecht vanwege groeiende bedrijfsactiviteiten
De jaren zeventig waren een goede tijd voor Scheepswerf Slob. De locaties in Papendrecht en Sliedrecht werden geregeld uitgebreid en uitgerust met nieuwe machines. Ook werden er voortdurend de nieuwste technieken geïntroduceerd. Scheepswerf Slob voerde onder andere opdrachten voor Boskalis uit en ook de aanleg van de Maasvlakte leverde veel werk op. Begin jaren tachtig sloeg de malaise toe en moest Slob de vestiging in Sliedrecht sluiten.

Concentratie van alle productiewerkzaamheden op de locatie in Papendrecht, waardoor de activiteiten in Sliedrecht werden beëindigd
Midden jaren tachtig had Slob weer voldoende werk aan binnenvaartschepen, pontons, coasters, kraanschepen en zware constructies voor de offshore en begon opnieuw te groeien. Door in 1991 de helling met 25 meter te verlengen en van de twee dokdeuren één dokdeur te maken kon Scheepswerf Slob vanaf dat moment schepen tot 125 meter bouwen.

Specialisatie in de bouw van casco's voor de jachtbouw, met opdrachtgevers zoals Amels, Royal Van Lent, Oceanco, Klaassen en Koninklijke De Vries Scheepsbouw
In 1993 bouwde Slob zijn eerste casco van een luxe jacht. Sinds 1994 heeft Scheepswerf Slob zich gespecialiseerd in de bouw van casco’s voor de jachtbouw. Toen in 1997 de oplevering van hal 5 plaatsvond, werd tegelijkertijd het 50-jarig bestaan van de werf gevierd.
Bijgaand een foto van het 1e casco van motorjacht “Meduse” voor De Vries Scheepsbouw. Gebouwd in hal 4 en voor eerst in een overdekte containerloods.

Integratie in Koninklijke De Vries Scheepsbouw, wat leidde tot verdere groei en ontwikkeling binnen de luxe jachtbouwsector
In 1999 was de kogel door de kerk: jachtbouwer De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer had inmiddels zulke goede ervaringen met de kwaliteit van Slob dat besloten werd de werf over te nemen, samen met Van Lent Shipyard (dat in 2001 Royal werd) in Kaag. In 2002 werd Scheepswerf Slob voor honderd procent een dochterbedrijf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw.
Het doel van Scheepswerf Slob was door de jaren heen onveranderd gebleven: kwalitatief hoogstaande nieuwbouw en reparatie van schepen. De moderne werf beschikte over een eigen voorbewerkingsafdeling, voormontage- en sectiehallen, een bankwerkerij en een overdekte scheepshelling. Daarnaast was er een eigen tekenkamer en werkvoorbereidingsafdeling aanwezig.

Bouw van een nieuw kantoor op het terrein in Papendrecht, met uitzicht over de Beneden Merwede, ter verbetering van de faciliteiten voor staf- en engineeringsafdelingen

Record omzet Scheepswerf Slob
Scheepswerf Slob levert met haar co-makers 6 casco’s in ruim een jaar op. Zo druk heeft Scheepswerf Slob het in haar bestaansgeschiedenis nog niet gehad. Een topprestatie!

Aluminium hal
In gebruikname van de nieuwe productiehal aan de Rietgorsweg in Papendrecht voor de bouw van grote aluminium opbouwen van superjachten.

De hoogste kwaliteit
Alle medewerkers van Scheepswerf Slob delen hun passie voor hun werk, geloven in elkaars kunnen en werken tot het uiterste om de beste te zijn in hun vak. Ze zijn verantwoordelijk voor en trots op hun prestaties en boven alles werken zij met plezier aan de droomjachten van Feadship.
Klanten van Feadship krijgen daarmee de allerhoogste kwaliteit casco’s opgeleverd. Bijzonder veel aandacht wordt besteed aan de las- en slijpkwaliteit, de maatvastheid en de vormvastheid van het casco. De kennis en ervaring om deze kwaliteit te leveren is onderdeel van de cultuur van de scheepswerf. Scheepswerf Slob draagt daarmee bij aan de allerhoogste kwaliteit superjachten, waar Feadship om bekend staat. De basis voor deze kwaliteit wordt al gelegd tijdens het ontwerp- en engineeringsproces door de engineers van Scheepswerf Slob.

Ons team

Medewerkers uitgelicht

Over Erik
Mijn loopbaan begon als leerling-lasser en inmiddels werk ik al 22 jaar bij Scheepswerf Slob, waar ik nu voorman Helling en Transport ben. Ons team is hecht en de werkzaamheden zijn veelzijdig, geen dag is hetzelfde. Een van de mooiste momenten blijft het transport van een casco naar de afbouwwerf, dat blijft indrukwekkend om mee te maken.

Over Veda
Al 29 jaar stap ik met een goed gevoel de werf op. Mijn carrière begon als ijzerwerker en inmiddels ben ik voorman. Elke dag ben ik trots op wat we hier samen bereiken: de bouw van prachtige superjachten. We leveren topkwaliteit en werken in een fijne, collegiale sfeer.

Over Jorien
Al 31 jaar ben ik met veel plezier werkzaam bij Scheepswerf Slob, waar ik nu portier ben. Op mijn 15e begon ik op de werf en heb sindsdien verschillende functies in de productie vervuld. Vooral het drukken en vormen van plaatstaal vond ik geweldig om te doen. Tegenwoordig heb ik veel contact met zowel medewerkers als bezoekers van de werf. Dat sociale aspect geeft me veel energie en ik doe mijn best om voor iedereen een fijne werkomgeving te creëren.

Over Aniket
Working at Slob is enjoyable because of the collaborative environment and focus on innovation. As part of the team, I contribute to creating high-quality solutions, ensuring every detail is perfected. The emphasis on continuous development fosters both personal growth and team success. It's rewarding to work with a dedicated group, all striving towards excellence and creating impactful results together.

Over Rick
Werken bij Scheepswerf Slob betekent voor mij werken aan hoogwaardige casco’s van luxe jachten, waarbij samenwerken, vakmanschap en kwaliteit centraal staan. Geen dag is hetzelfde en er zijn volop kansen om door te groeien. Zo ben ik begonnen als bouwcoördinator en ben ik laatst doorgegroeid naar projectmanager. Samen bouwen we aan indrukwekkende projecten met verschillende uitdagingen. Met elkaar lossen we de problemen op wat zorgt voor voldoening en trots!

Over Nicole
"Zonder wrijving geen glans". Het echte werk? Dat doen we hier bij Slob! Met man en macht wordt er met de Rotterdamse "niet lullen maar poetsen" mentaliteit gewerkt, zodat precies op tijd een prachtig stuk staal (en aluminium) de dokken uitvaart. Wanneer ik en mijn collega's haar vanaf de kade de horizon tegemoet zien varen, dan denk ik trots: dat hebben we toch maar weer effe mooi gedaan!